Stap-voor-stap handleiding voor het verkrijgen van een Schengenvisum voor Europa
NAAM: Axel Strauss
DATUM: 20/11/2024
Europa is al tientallen jaren een topreisbestemming voor miljoenen mensen over de hele wereld. Frankrijk alleen al is het meest bezochte land ter wereld, met bijna 90 miljoen internationale bezoekers per jaar (met Spanje op een nipte tweede plaats).
Frankrijk, Spanje en tientallen andere Europese landen zijn ondertussen toevallig ook lid van de Schengenzone. En dat betekent dat als ook jij een reis naar Europa plant, de kans groot is dat je eerst een Schengenvisum moet aanvragen . Gelukkig kan AXA je daarbij helpen - met onze uitgebreide gids hieronder!
- Wat is het Schengenvisum (en heb ik er een nodig)?
- Welk type Schengenvisum heb ik nodig?
- Welke documenten heb ik nodig om een Schengenvisum aan te vragen?
- Een universele stap-voor-stap handleiding voor het aanvragen van een Schengenvisum
- Hoe een Schengenvisum aanvragen voor (en vanuit) een specifiek land?
- Hoe kan AXA mij helpen om een Schengenvisum aan te vragen?
- Meer nuttige informatie over je Schengenvisum
Wat is een Schengenvisum (en heb ik er een nodig)?
Dat je dat visum nodig hebt, komt voornamelijk door wat bekend staat als het Akkoord van Schengen. Het werd oorspronkelijk ondertekend door vijf Europese landen in 1985 in de stad Schengen, Luxemburg en was bedoeld om reizen gemakkelijker te maken voor miljoenen Europeanen dichtbij en ver weg. En het heeft er in wezen toe geleid dat het grootste deel van Europa nu is opgedeeld in Schengenlanden en niet-Schengenlanden. Onderdanen van Schengenlanden (en/of de Europese Unie) hebben nu dus de luxe om zonder visum naar, van en door alle Schengenlanden te reizen.
Als je echter geen inwoner bent van de Schengenzone (en/of de EU), dan moet je waarschijnlijk een Schengenvisum aanvragen om Frankrijk, Spanje, Duitsland of een andere staat in de Schengenzone te bezoeken.
Maar wees niet bang - als je niet zeker weet waar je aan toe bent, kan AXA je alles vertellen over wie een Schengenvisum nodig heeft en wie geen Schengenvisum nodig heeft.
Welk type Schengenvisum moet ik aanvragen?
Je wilt er ook zeker van zijn dat je het juiste type Schengenvisum aanvraagt voor jouw specifieke reis. En meestal heb je er vier om uit te kiezen: zakelijk, werk, student en kort verblijf.
Het meest gebruikelijke visum is het visum voor kort verblijf (ook wel type C, ook wel ‘toeristenvisum’ genoemd), waarmee je maximaal 90 dagen per periode van 180 dagen naar (en door) alle Schengenlanden kunt reizen. En dat is waarschijnlijk je beste gok.
Als je echter van plan bent om meerdere reizen te maken, heb je misschien een visum voor meervoudige binnenkomsten nodig.
Als je aansluitende vluchten hebt op een of twee Schengenluchthavens, moet je misschien een visum type A (ook wel ‘luchthaven transitvisum’/ATV) aanvragen.
*Houd er rekening mee dat het type A-visum alleen geldt voor bepaalde nationaliteiten (en je kunt er meer over leren in ons artikel ‘Wie heeft een Schengenvisum nodig’ hierboven).
En tot slot - als je van plan bent om langer dan 90 dagen in een bepaald Schengenland te verblijven, moet je niet per se kiezen voor een Schengenvisum, maar voor een nationaal visum (ook wel type D) van dat land.
NUTTIGE TIP: Maar maak je geen zorgen, AXA kan je ook alles vertellen over de verschillende types Schengenvisum - en welk visum het beste bij jouw Europese reisbehoeften past.
Welke documenten heb ik nodig om een Schengenvisum aan te vragen?
Welk Schengenvisum je ook kiest, om het aan te vragen moet je voldoen aan een aantal zeer specifieke Schengenvisum vereisten - voornamelijk in de vorm van papierwerk. Laten we dus beginnen met een snelle checklist van wat dat papierwerk precies is (samen met bijbehorende links naar meer informatie zodat je niets mist):
-Je paspoort (nog minstens drie maanden geldig na je geplande vertrek uit de Schengenzone);
-Twee identieke pasfoto's (NUTTIGE TIP: Bekijk onze pagina fotovereisten Schengenvisum om er zeker van te zijn dat je de juiste pasfoto laat maken);
-Een aanvraagformulier voor een Schengenvisum (NUTTIGE TIP: AXA begeleidt je ook graag bij hoe je het aanvraagformulier Schengenvisum invult in 10 eenvoudige stappen);
-Je reisroute
-Schengen reisverzekering (BELANGRIJKE OPMERKING: Een goede reisverzekering is verplicht voor een Schengenvisum - maar daarover hieronder meer!)
-Een uitnodigingsbrief voor de Schengenzone (indien van toepassing);
-Bewijs van middelen van bestaan (indien van toepassing);
-Een verklaring van geen bezwaar (indien van toepassing);
-Bewijs van accommodatie (indien van toepassing);
NUTTIGE TIP: De werkelijke hoeveelheid en het soort papierwerk dat je nodig hebt, varieert natuurlijk enigszins afhankelijk van jouw specifieke situatie. Zorg er dus voor dat je al je papierwerk dubbelcheckt bij de juiste kanalen - zoals de Europese Commissie en de officiële websites/consulaten/ambassades van zowel je thuisland als de Schengenlanden van bestemming - voordat je een aanvraag indient.
Wanneer moet ik mijn Schengenvisum aanvragen?
Je moet je aanvraag Schengenvisum - ongeacht waar je naartoe gaat - niet eerder dan 6 maanden en niet later dan 2 weken voor je reis indienen
Een stap-voor-stap gids voor het aanvragen van een Schengenvisum
Hier is je eenvoudige 5-stappengids van AXA om je Schengenvisum in stijl aan te vragen:
Stap 1: Kies je Schengenbestemming(en) en zoek uit waar je de aanvraag kunt doen
Of het nu Frankrijk, Spanje, Luxemburg, of ergens daar tussenin is - je moet je aanvraag doen via het consulaat of de ambassade* van het land dat je wilt bezoeken.
Als je naar meerdere landen gaat, vraag dan aan bij het land waar je het langst zult verblijven.
En als je evenveel tijd doorbrengt in meerdere landen, doe je aanvraag dan bij het eerste land dat je binnenkomt (volgens de Schengenvisum eerste punt van binnenkomst regels).
* NUTTIGE TIP: Je kunt het Schengenconsulaat en/of de Schengenambassade vinden die je nodig hebt met dank aan de Europese Commissie.
En vergeet niet dat veel Schengenlanden hun visumaanvraagproces ook uitbesteden aan bedrijven zoals VFS Global, die centra over de hele wereld hebben - maar hieronder meer over specifieke Schengenlanden!
Stap 2: Vul het Schengenvisumaanvraagformulier in en onderteken het
Afhankelijk van je land en situatie kun je het formulier downloaden van de website van het consulaat van je keuze of online invullen en versturen.
Zorg er in ieder geval voor dat alle gegevens kloppen en overeenkomen met je paspoort, reisroute enzovoort.
Stap 3: Verzamel de benodigde documenten
Breng de rest van je papierwerk in orde (zie hierboven) en zorg ervoor dat alles up-to-date is.
Het is goed om extra kopieën te maken (NUTTIGE TIP: En je kunt ook beter geen documenten nieten).
Stap 4: Plan een afspraak
Vervolgens moet je een afspraak maken voor een persoonlijk interview en het verzamelen van biometrische gegevens. Je kunt dit doen via het consulaat, de ambassade of het visumaanvraagcentrum van je land van bestemming. En op hun officiële website(s) staat meestal een telefoonnummer, e-mail of een andere manier om dat te doen.
Maak je agenda van tevoren vrij en noteer de datum in je agenda!
Stap 5: Ga naar het gesprek, dien je aanvraag in en betaal de aanvraagkosten
En, ten slotte, verzamel alle hierboven genoemde vereiste documenten en ga naar je persoonlijke gesprek. En ontspan je verder. Het persoonlijke interview is een formele setting waarin je een paar vragen over je reis worden gesteld, je vingerafdrukken en foto worden genomen en je weer weg kunt.
BELANGRIJK: Houd er rekening mee dat je op dit punt ook de kosten voor het Schengenvisum moet betalen (we kunnen je ook meer vertellen over hoeveel het Schengenvisum kost ).
En dat is het - je kunt bijna op reis!
Nu komt de laatste (en misschien wel moeilijkste) stap - dat is geduldig wachten op bericht van het consulaat en/of visumaanvraagcentrum over je Schengenvisum. Vergeet dus niet te ademen. En als het ook maar enigszins helpt - weet dan dat AXA je hoe dan ook steunt!
Hoe een Schengenvisum aanvragen voor (en vanuit) een specifiek land?
En we staan niet alleen achter je met de universele stap-voor-stap handleiding hierboven. We hebben ook uitgebreide stap-voor-stap handleidingen gemaakt voor het aanvragen van een Schengenvisum uit en naar specifieke landen - samen met bijbehorende links naar consulaten, ambassades, visumcentra, aanvraagformulieren en meer!
Hoe kan AXA mij helpen om een Schengenvisum aan te vragen?
En misschien is de beste manier waarop AXA je kan helpen om niet alleen je Schengenvisum aan te vragen, maar ook om dat visum te krijgen, door te doen waar we goed in zijn, namelijk het bieden van een betaalbare Schengen reisverzekering van topkwaliteit voor je reis.
Ten eerste is het hebben van de juiste reisverzekering verplicht voor het verkrijgen van een Schengenvisum (*NUTTIGE TIP: En dat is nog voordat je aan je eigenlijke aanvraagprocedure begint!). Niet alleen dat, maar je plan moet ook voldoen aan een aantal criteria.
Gelukkig voldoen alle drie de AXA-plannen - Low-Cost, Europe Travel en Multi-Trip - aan die eisen (en nog meer).
Bovendien krijg je in de meeste gevallen je geld terug van AXA als je Schengenvisum wordt geweigerd. We vragen je alleen om de juiste documentatie te verstrekken - dat is een officiële verklaring waarom je visum is geweigerd.
Maar er zijn nog veel meer redenen om voor AXA te kiezen - dus bekijk en vergelijk onze drie uitgebreide plannen en vraag vandaag nog een gratis offerte Schengen Reisverzekering aan. Want met AXA is niet alleen je reis naar Europa zeker veilig. Je bent uiteindelijk ook een grote stap dichter bij het verkrijgen van dat Schengenvisum - en dus je Schengenreis zelf!
Meer nuttige informatie over je Schengenvisumaanvraag
En tot slot zijn hier nog een paar uitgebreide gidsen en informatie over het aanvragen van een Schengenvisum om je te helpen garanderen dat je reis soepel en veilig verloopt:
- Hoe lang duurt het om een Schengenvisum te verkrijgen?
- Hoe lang duurt het om een Schengenvisum vanuit India te krijgen?
- Hoe lang is het Schengenvisum geldig?
- Kan ik mijn Schengenvisum verlengen?
- Wat gebeurt er als ik langer blijf dan mijn Schengenvisum het toestaat?
- Hoe kan ik mijn Schengenvisum online volgen?
FAQ
Kan ik online een Schengenvisum krijgen?
In 2024 nog niet. Maar AXA kan je ook meer vertellen over het plan van de EU om uiteindelijk de hele aanvraagprocedure voor een Schengenvisum () online te brengen.
Maakt het Verenigd Koninkrijk deel uit van de Schengenzone?
Nee, het Verenigd Koninkrijk is nooit lid geweest van Schengen. En sinds Brexit is het ook geen lid meer van de EU. Maar AXA kan je ook meer vertellen over de vraag of burgers van het V.K. een Schengenvisum nodig hebben na Brexit.
Kan ik een Schengenvisum aanvragen als mijn visum eerder is afgewezen?
Ja. Afhankelijk van je specifieke situatie kan je echter worden gevraagd om aanvullende documentatie te verstrekken waarin de redenen voor de eerdere afwijzing worden uitgelegd.