Wie heeft een Schengenvisum nodig?

NAAM: Axel Strauss
DATUM: 19/11/2024


Plan je binnenkort een reis naar Europa? Denk je aan een Europese droomvakantie? Wil je werken en/of studeren in een van de vele uithoeken van Europa? Gewoon op doorreis? Of - zoals steeds meer mensen uit de andere zes continenten - misschien aan het overwegen om van Europa je nieuwe thuis te maken?

Hoe dan ook, de kans is groot dat je eerst een Schengenvisum nodig hebt om Europa binnen te komen. Maar vrees niet - want AXA kan je hieronder met zekerheid vertellen of dat zo is (en wat dat inhoudt)!

Schengenvisum: de basis

Eerst een kort overzicht van waarom je eigenlijk een Schengenvisum nodig hebt. Maar let op - deze dingen kunnen een beetje ingewikkeld worden. Klik dus gerust rond voor meer info, zowel via AXA als via de officiële bronnen (waar AXA ook veel links naar heeft). In de tussentijd is hier 'het waarom’ in een notendop.

Hoe is het Schengenvisum ontstaan?

Het is waarschijnlijk niet zo verrassend dat Europa tegenwoordig de belangrijkste toeristische bestemming ter wereld is (Frankrijk staat bijvoorbeeld steevast bovenaan de lijst van meest bezochte landen ter wereld).

Maar wat misschien als een verrassing komt, is het feit dat - als het gaat om hoeveel landen er in totaal op het Europese continent liggen - er niet één definitief antwoord is. De algemene consensus op internet ligt gemiddeld rond de 50 landen. Maar dat hangt heel erg af van wie (en wanneer) je het vraagt.

Wat we wel weten is dat veel van de bekendere van deze ruwweg vijftig Europese naties verenigd zijn via verschillende politieke en economische entiteiten - zoals de Europese Unie, de Eurozone, de Europese Economische Ruimte en de Schengenzone (om er maar een paar te noemen).

Dit laatste - de Schengenzone (of Schengengebied) - werd opgericht als gevolg van het zogenaamde Akkoord van Schengen, dat in wezen een verdrag was om het reizen voor talloze Europeanen gemakkelijker te maken door de grenscontroles in een groot deel van Europa af te schaffen.

Sinds haar oprichting in 1995 is de Schengenzone uitgegroeid tot een steeds groter deel van het Europese continent. Zozeer zelfs dat vandaag de dag het grootste deel van Europa in twee verschillende delen kan worden verdeeld: Schengenlanden en niet-Schengenlanden.

En terwijl burgers van de Schengenzone (en ook die van de meeste van de Europese Unie) visumvrij door de Schengenzone kunnen reizen, hebben bezoekers uit meer dan honderd landen - meestal landen die niet in Europa zelf liggen - een Schengenvisum nodig om de Schengenzone binnen te komen.

Van welke landen hebben burgers een Schengenvisum nodig?

Nu je een algemeen overzicht hebt van wat wat is, gaan we over tot de kern van de zaak. Volgens de Schengenregels heb je een Schengenvisum nodig als je staatsburger bent van een (of meer) van de 101 landen in de lijst hieronder om te reizen naar, door en/of tussen landen in de Schengenzone:

Afghanistan
Algerije
Angola
Armenië
Azerbeidzjan
Bahrein
Bangladesh
Wit-Rusland
Belize
Bénin
Bhutan
Bolivia
Botswana
Burkina Faso
Burundi
Cambodja
Kameroen
Kaapverdië
Centraal-Afrikaanse Republiek
Tsjaad
China
Comoren
Congo
Ivoorkust
Cuba
DR Congo
Djibouti
Dominicaanse Republiek
Ecuador
Egypte
Equatoriaal
Guinea
Eritrea
Ethiopië
Fiji
Gabon
Gambia
Ghana Guinee
Guinee-Bissau
Guyana
Haïti
India
Indonesië
Iran
Irak
Jamaica
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Koeweit
Kirgizië
Laos
Libanon
Lesotho
Liberia
Libië
Madagaskar
Malawi
Malediven
Mali
Mauritanië
Mongolië
Marokko
Mozambique
Namibië
Népal
Nigeria
Noord-Korea
Noordelijke Marianen
Oman
Pakistan
Papoea-Nieuw-Guinea
Filipijnen
Qatar
Rusland
Rwanda
São Tomé en Príncipe
Saoedi-Arabië
Senegal
Sierra Leone
Somalië
Zuid-Afrika
Sri Lanka
Soedan
Suriname
Swaziland
Syrië
Tadzjikistan
Tanzania
Thailand
Oost-Timor
Togo
Tonga
Tunesië
Turkije
Turkmenistan
Oeganda
Oezbekistan
Vanuatu
Vietnam
Yemen
Zambia
Zimbabwe

BELANGRIJKE OPMERKING: Maar vergeet niet dat deze lijst licht kan variëren, afhankelijk van de laatste regelgeving en/of specifieke bilaterale overeenkomsten tussen landen en de Schengenlidstaten. Met andere woorden, het is altijd een goed idee om de laatste informatie te controleren bij het consulaat of de ambassade van je land - en dat van het Schengenland van bestemming - voordat je je reis plant.

Hebben Amerikaanse, Britse, Canadese en Australische burgers, inwoners en/of houders van een groene kaart een Schengenvisum nodig?


Dat hangt ervan af, want als je staatsburger bent van de VS, het Verenigd Koninkrijk, Canada en/of Australië, dan hoef je geen Schengenvisum aan te vragen (voor een verblijf van 90 dagen of minder binnen een periode van 180 dagen). En dat komt omdat je thuisland behoort tot de ongeveer 50 niet-EU landen en gebieden die visumvrijstellingsovereenkomsten hebben getekend met de EU (waaronder ook Brazilië, Canada, Hong Kong, Japan, Macao, Mexico, Taiwan, enzovoort).

NUTTIGE TIP 3: Zorg ervoor dat je paspoort nog minstens drie maanden geldig is na je geplande vertrek uit de Schengenzone.

Houders van een Amerikaanse, Britse, Canadese en/of Australische verblijfsvergunning (en/of houders van een groene kaart) die in het bezit zijn van een paspoort van een land dat niet op de bovenstaande lijst staat, moeten echter wel een Schengenvisum aanvragen.

NUTTIGE TIP: AXA kan je alles vertellen over wie ook geen Schengenvisum nodig heeft.-

Welk type Schengenvisum heb ik nodig?

Als je een aanvraag moet indienen, kun je meestal kiezen uit vier basistypen Schengenvisa: zakelijk, werk, student, en kort verblijf.

Het meest gebruikelijke visum ter wereld is het visum voor kort verblijf (ook wel type C, ook wel ‘toeristenvisum’ genoemd) , waarmee je maximaal 90 dagen per periode van 180 dagen naar (en door) alle Schengenlanden kunt reizen.

Voor een langer verblijf kun je het beste kiezen voor een nationaal visum (type D). Als je van plan bent om meer dan één reis naar Europa te maken, heb je misschien een meervoudig visum nodig meervoudig visum.

En dan is er nog het visum type A (ook wel ‘luchthaventransitvisum’ genoemd), waarmee burgers van niet-Schengenlanden op een aansluitende vlucht kunnen wachten en/of door Schengenluchthavens kunnen reizen (maar daarover hieronder meer!).

NUTTIGE TIP 2: AXA kan je ook alles vertellen over de soorten Schengenvisa (en welke het beste past bij jouw Europese reisbehoeften).

Hoe zit het met ETIAS en EES?

En nog een belangrijke waarschuwing. Het ‘Europees Informatie- en Autorisatiesysteem’ - ook bekend als ETIAS - is het nieuwe, langverwachte, grotendeels digitale systeem van eisen van de EU om Europa binnen te komen. ETIAS zal niet per se het Schengenvisum vervangen, maar het is in eerste instantie ontworpen om reizen veiliger, sneller en gemakkelijker te maken voor alle betrokkenen.

Volgens de officiële website van de EU zal ETIAS ‘medio 2025’ in werking treden Maar daarvoor moet de EU eerst haar ‘Entry/Exit System’ implementeren - oftewel EES.

EES is op zijn beurt bedoeld om het traditionele stempelen van paspoorten te vervangen. En vanaf medio 2024 staat op de website van de EU dat EES wordt geïmplementeerd 'vanaf de tweede helft van 2024’.

Kortom, we raden je aan om de officiële bron hierboven (d.w.z. de EU) te raadplegen voor de laatste ontwikkelingen. En hoop, net als wij, op het beste.

Van welke landen hebben burgers een Schengenluchthaven transitvisum (ook bekend als type A) nodig?

Ondertussen kan een aantal reizigers op doorreis door de internationale zone van een Schengenluchthaven (op weg naar een niet-Schengen bestemming) ook een zogenaamd Luchthaventransit (ook bekend als type A) Schengenvisum nodig hebben.

Met andere woorden, je hebt misschien een luchthaventransitvisum nodig als je moet overstappen op een andere vlucht binnen de Schengenzone (en/of de EU) - zelfs als je de internationale transitzone van de luchthaven niet verlaat. En vanaf eind 2024 geldt dit voor burgers van de volgende 12 landen*:

Afghanistan
Bangladesh
Congo
Eritrea
Ethiopië
Ghana
Iran
Irak
Nigeria
Pakistan
Somalië
Sri Lanka

Volgens de Europese Commissie helpt de eis dat reizigers een luchthaventransitvisum aanvragen zowel de veiligheid te garanderen als de immigratie op Schengenluchthavens effectief te beheren.

*BELANGRIJKE OPMERKINGEN:

-Onder bepaalde voorwaarden zijn sommige onderdanen van de hierboven genoemde landen echter vrijgesteld van een type A visum. Voor meer informatie, zie Visumcode van de Europese Unie (Artikel 3 - Lid 5).

-Ondertussen vereisen sommige Schengenlanden dat burgers uit bepaalde landen die hierboven niet zijn genoemd, een transitvisum (VTA) aanvragen als ze door de internationale transitzone van luchthavens op hun grondgebied reizen. En om erachter te komen of deze voorwaarden op jou van toepassing zijn, raden we je aan direct contact op te nemen met de autoriteiten van de Schengenlanden waar je doorheen reist.

NUTTIGE TIP 3: En vergeet niet dat de Schengenvisumregels in het algemeen vaak veranderen. We raden je dus aan om altijd de officiële bronnen te raadplegen (d.w.z. die van de Europese Commissie, je eigen land en je transit-/bestemmingslanden) voor de meest recente informatie voordat je ook die tussenstop boekt.

Hoe vraag je een Schengenvisum aan vanuit het buitenland?

Als je inderdaad dat Schengenvisum nodig hebt, dan heb je geluk, want wij hier bij AXA hebben al een heleboel werk voor je gedaan! En daarom helpen we je graag om je aanvraagproces Schengenvisum spectaculair te versnellen met de volgende lijsten (met bijbehorende links en in alfabetische volgorde!) van landen waar je zowel een visum voor als uit kunt aanvragen.
 

Hoe kan AXA mij helpen om aan een Schengenvisum te komen?

We hopen dat de uitgebreide lijsten (en relevante info) hierboven je een duidelijk beeld geven van waar je staat als het gaat om het Schengenvisum en welke stappen je vervolgens moet nemen om je aankomende reis naar Europa te realiseren.

Maar misschien is de beste manier waarop AXA je kan helpen om je Schengenvisum te krijgen - en niet te vergeten om elk deel van de Schengenzone veilig en zorgeloos te verkennen - wel door je te helpen met een van de eerste grote stappen in die reis. En dat is ervoor zorgen dat je een goede, betaalbare en uitgebreide Schengen reisverzekering.

Want als het gaat om Schengenvisumvereisten is het hebben van een reisverzekering eigenlijk verplicht. Niet alleen dat, om dat Schengenvisum te krijgen, moet je verzekeringsplan aan een aantal criteria voldoen. Gelukkig voldoen alle drie de AXA-plannen ( Low-Cost, Europe Travel en Multi-Trip) aan die (en andere) vereisten.

Bovendien krijg je in de meeste gevallen je geld terug van AXA als je Schengenvisum wordt geweigerd. We vragen je alleen om de juiste documentatie (d.w.z. een officiële verklaring waarom je visum is geweigerd( van de betreffende Schengenambassade, het consulaat of het ) visumaanvraagcentrum.

Maar bedenk ook dat zelfs als je dat Schengenvisum niet nodig hebt - een reisverzekering nooit verkeerd is als je naar een nieuwe plek gaat. Vooral naar zo'n grote en complexe (zij het aangename) als de Schengenzone.

Dus lees meer over en vergelijk onze 3 uitgebreide plannen om te zien hoe - met het juiste AXA-plan - je reis naar een van de meer dan 4 miljoen vierkante km van de Schengenzone (zowel binnen Europa als daarbuiten) zeker soepel zal verlopen!

GERELATEERDE ARTIKELEN:

FAQ

Kan ik online een Schengenvisum krijgen?

Niet vanaf eind 2024 (wat betekent dat je nog steeds een aanvraag moet indienen bij een ambassade, consulaat en/of visumaanvraagcentrum). Hoewel de Europese Unie wel van plan is om het proces op een gegeven moment volledig te digitaliseren. En AXA kan je meer vertellen.

Kan ik werken of studeren met een Schengen toeristenvisum?

Nee. Hoewel het toeristenvisum (of Type C) bezoekers toestaat Schengen binnen te komen voor een korte zakenreis, een vakantie en/of om familieleden te bezoeken, kan deze niet worden omgezet in een werk- of studievergunning. AXA kan je daar ook meer over vertellen.

Wat moet ik doen als mijn visum wordt geweigerd?

Je kunt opnieuw een aanvraag indienen of in beroep gaan. Artikel 32(3) van de Visumcode van de Schengenovereenkomst kan je meer vertellen - maar de uitkomst van je beroep hangt uiteindelijk af van de autoriteiten van je land van bestemming.

AXA betreut bereits Millionen von Menschen auf der ganzen Welt

Mit unserer Reiseversicherung sind auch Sie bestens abgesichert

Reiseversicherungen AXA Schengen

AXA Schengen Low Cost

Die Versicherung AXA Schengen Low Cost ist perfekt, um Ihr Schengen-Visum zu erhalten. Diese Reiseversicherung erfüllt alle geforderten Anforderungen, deckt Sie in allen Ländern des Schengenraums sowie in 4 europäischen Mikrostaaten (Andorra, Vatikanstadt, Monaco und San Marino) ab.

AXA Schengen Europe Travel

Die Versicherung AXA Europe Travel ist perfekt, um Ihr Schengen-Visum zu erhalten. Sie bietet Deckung in den Schengen-Ländern + den europäischen Mikrostaaten + allen EU-Ländern (einschließlich UK, Zypern, Bulgarien, der Republik Irland und Rumänien). Und Sie erhalten zusätzliche Garantien im Vergleich zu AXA Schengen Low Cost.

AXA Schengen Multi Trip

Die Versicherung AXA Multi Trip ist perfekt, um Ihr Schengen-Visum zu erhalten. Diese jährliche Reiseversicherung ist ideal für diejenigen, die oft nach Europa reisen, sowie für Inhaber von Mehrfach-Schengen-Visa. Sie erhalten die gleichen Garantien wie AXA Schengen Multi Trip für verschiedene Länder innerhalb von 90 Tagen.